Orosz Tünde

A személyre szabott, kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása:

A mai rohanó világban nagyon kevés idő és figyelem jut a táplálkozásra, holott véleményem szerint az egyik legfontosabb napi eseményünknek kellene lennie. Táplálkozási kutatók szerint is minimum 60%-ban képes a táplálkozás befolyásolni egészségi állapotunkat.

Versenyt futva az idővel itt-ott bekapunk valamit, valljuk be őszintén, legtöbbször nem is tudjuk, hogy mit, mert a szemével eszik a legtöbb ember. Fontos a látvány, aztán bizonyos idő elteltével csodálkozunk, hogy szervezetünk meg-megadja magát, elér minket ilyen vagy olyan betegség. Az élelmiszer és ízipar virágzik, s vele együtt népbetegségek sora emelkedő statisztikai adatokról tanúskodik. De hogy is jön e kettő össze?

Minőségi éhezésben szenvedünk, ami azt jelenti, megtömjük a pocakunkat, jóízű, látványos, szépen csomagolt, de beltartalmi értékkel egyáltalán nem rendelkező ételeket eszünk a napunk nagy részében. Közben a szervezet, a sejtjeink szenvednek, tápanyagokra éhesek, amit mi nem adunk meg neki, minekutána évtizedekkel ezelőtt hátat fordítottunk a természetnek. Már nem termelünk, ültetünk, tenyésztünk, mint régen, hanem „gyártunk”.

„Amit eszel, azzá leszel!”

Minden átlagosan táplálkozó ember súlyos vitamin és ásványi anyag hiánnyal küzd, anélkül, hogy tudna róla. Ezeknek pótlása legcélszerűbb volna egy tudatos, kiegyensúlyozott, fizikai állapotunknak, korunknak, idénynek, és nem utolsósorban igényeinknek, no meg lehetőségeinknek megfelelő étrenddel. Ehhez elég széleskörű ismeretre lenne szükségünk. Itt rögtön a legtöbben fel is adják… és akkor jön a táplálkozási tanácsadó.

Aki segít megismertetni a hozzá fordulókat az alapvető tápanyagokkal, a technológiákkal, majd pedig rátér az adott egyén sajátos táplálkozási igényeire. Higgyék el nekem, nem is olyan bonyolult dolog ez, ha van Önök mellett egy segítő kéz. Ezt vállalom fel, amikor a hozzám fordulóknak igyekszem legjobb tudásomat bevetve segítséget nyújtani a számukra helyes táplálkozási mód és életmód kialakításához.

Lényegesnek tartom munkám során, hogy ne erőltessek semmit, hanem a kedves érdeklődő igényeit szolgáljam az eddig szerzett ismereteimmel és tapasztalataimmal. Hiszem, hogy mindig van megoldás, és együttműködve megkeressük, sőt meg is találjuk. Együtt alakítjuk ki, és állítjuk össze a személyre szabott étrendet.

Ha már tud főzni valaki, van alapanyag és technológiai ismerete, akkor egészen rövid idő alatt elsajátíthatja a személyre szabott egészséges táplálkozási módot, megtanulja összeállítani a helyes étrendjét. Ha még kezdő, akkor pedig egészen az alapoktól kezdjük és együtt megyünk végig a legapróbb részleteken is, hogy minél kézenfekvőbben szolgálhassa egészségét a táplálkozása.

Minden résztvevő megismerkedhethet a reformkonyha különböző irányzataival, és mindenkinek kedvére való, tápanyagokban gazdag vitalitást biztosító étrendet állítunk össze vele együtt. Lépésről lépésre térünk át az egészséges táplálkozásra, úgy, hogy megmaradjanak a palettán kedvenc ételei, egészsége szolgálatába állítva.

Lehetek az Ön táplálkozási tanácsadója is?

Szívesen teszem, szeretettel, odaadással, legjobb tudásom szerint, ha engem választ. Mindegy hogy Ön hol él, az internet segítségével a távolság ma már leküzdhető.

Egyre többen keresnek meg, és nagy örömömre, megelégedésemre szolgál, hogy olyan embereknek is tudok segíteni, akik tanácstalanul bolyongva minimális főzni tudással alakították ki a segítségemmel helyes étrendjüket, s megszabadultak ezáltal felesleges kilóktól, búcsút intettek ilyen vagy olyan egészségi problémáknak. Nagy kedvvel, lelkesen dolgoztak velem együtt, s észre sem vették, mire megtanultak főzni, helyesen táplálkozni.

Étrendjeiket már maguk alakítják, néha még felkeresnek ugyan, de nagy büszkeségemre van aki már nem is egyszer receptújságba került a tőlem tanult dolgok segítségével. Igyekszem mindenkit pozitív irányba terelni, pozitív energiákkal feltölteni, lelkesíteni, olyannyira, hogy előadásaimra még falusi nénikék is szivesen látogatnak el, sőt, a következő alkalomra már hozzák magukkal még az unokáikat is, hogy együtt élvezhessék velük a kitűnő hangulatot, a nagyszerű ízeket, és a természethez közeli életviteli, és táplálkozási tanácsokat.

Célom, minél egyszerűbb, olcsóbb, könnyen elérhető ételeket tanítsak meg elkészíteni, úgy, hogy tudatosság legyen benne, ami későbbi egészségünk záloga lehet.

Orosz Tünde
reformkonyha szakács
életviteli tanácsadó