Kapeller Anikó

Az egész eszem-iszom dolog ott kezdődött nálam, hogy szeretek jókat enni. Ezért sehogy nem tudtam elfogadni, miért nem lehet többféleképp étkezni egy étteremben? Miért nem tudunk nyugodtan beülni valahová, ha a társaság valamelyik tagja diétázik, netán vegan?

Az éttermek, étel házhozszállító cégek vegan választéka különösen siralmas. Mi az hogy főtt zöldség, meg grill zöldség, aztán szia? Aki csak húst nem eszik, az sincs különösebben kisegítve az ázott rántott sajtokkal, zöldségekkel. Valljuk be, dögunalom menü. A későbbiek során rájöttem, az emberek simán beletörődnek az ilyesmibe.

Beletörődnek abba is, ha egy önmagát vegetáriánusnak és egészségesnek kikiáltó cég éttermének ajtaján dől kifelé az agyonsütött olaj szaga. Sőt az esetek igen nagy részében végig sem gondolják mit is esznek. Többnyire azt, ami a legkényelmesebben elérhető.

Úgy éreztem ideje ezen változtatni. Meg kell találni az ösvényt, ami a kényelem, az öreganyáink főztje és az egészséges alapanyagok felé vezet.

Hamarosan kiderült, nem lesz ilyen ösvény. Széles csapást kell vágni, amin sokan elférünk. Az meg csak együttműködéssel valósítható meg. Szükség van hozzá többek tudására. Így eljutottam odáig, én továbbadom amit tudok és felkutatom azokat, akik tudásával minél több embernek segíthetünk.

Reményeim között mindig ott van az is: módszereinket nemcsak háziasszonyok tanulják meg. Elindulhatunk a szakácsok továbbképzése felé, hiszen sok elfoglalt, hozzá nem értő ember van, akikhez csak ők juttathatják el nap, mint nap az egészséges ételeket.