Egészséges étel újszülött kortól?

Az újszülöttnek, csecsemőnek természetesen a legjobb az anyatej. Sajnos egyre gyakoribb, hogy kevés, vagy a szükségesnél gyengébb tápértékű az édesanyák teje.

A tej mennyisége és minősége is összefügg az édesanya táplálkozásával. Érdemes tudni: nemcsak a szoptatás ideje alatti táplálkozással, hanem az azt megelőző időszakéval is.

Sokszor a gyermek úgymond vele született problémáit szintúgy az édesanyja táplálkozása, életmódja határozza meg. Ezek azok a dolgok, amik miatt a gyermekvállalásra felkészülés messze nem merül ki az érzelmi és a gazdasági kérdésekben.

A gyermek helyes táplálása a fogantatás előtt kezdődik

Különösen fontos tudomásul venni: a fogantatás előtti időszakban, valamint a gyermekvárás időszakában az étel értékét még annyira sem az ára, szépsége határozza meg, mint más életszakaszban. Bár nekem magamnak az igazán szép étel alapanyag a kérges kezű őstermelőtől jön csak. Akkor is, ha nem annyira szabályos, mint a szomszédos eladóé.

A leendő édesanya táplálkozására is pontosan a Tisztítás - Táplálás - Folyamatos szinten tartás módszere vonatkozik. Az ő esetében a táplálás minőségére érdemes különösen ügyelni. Neki az ételek megfelelő fűszer és gyógynövényekkel történő kiegészítése még egy fokkal fontosabb, mint mások számára.

Az ételek mellett - természetesen - az italára is érdemes figyelnie. Létfontosságú lehet, hogy asztalára tiszta víz, gyümölcslé, zöldséglé, vagy az a különleges ital kerüljön, amivel szükség esetén az anyatejet is pótolhatja, kiegészítheti.

Mivel pótolhatjuk az anyatejet?

Sokak meggyőződése, erre a célra olyan kiváló tápszereket lehet kapni a gyógyszergyáraktól - akarom mondani a gyógyszertárakban - hogy nincs is szükség ezen gondolkodni. Nem értek egyet velük. Még állati takarmányként is elutasítom a vegyszereket, nemhogy a gyerekemnek olyat adnék!

Szerencsére - vagy szándékosan - sikerült megfelelő alternatívát találni ebben a kérdésben. Házilag elkészíthető, csecsemőtáplálásra is tökéletesen alkalmas, növényi alapú ital az árpatej, mely az árpa magas fehérjetartalmának és más beltartalmi értékének köszönhetően kiváló táplálék egy életen át. Ez az ital azok számára is elérhető, akik nem jutnak hozzá megbízható termelői kecsketejhez.

A nem szoptatott csecsemők különleges bánásmódot igényelnek!

Nagyon sok édesanyától, családtagtól hallottam már, hogy azok a babák, akik mesterséges tápszert kapnak milyen nyugodtak, milyen szépen fejlődnek...

A mi köreinkben a babát boltban veszik. A csecsemő, a kisgyermek, a nagyobb gyermek - de vehetjük bármely életszakaszt - viszont nem azért van, hogy nyugodt legyen és óramű pontossággal letehető a sarokba.

Fizikai, szellemi, lelki igényei egyaránt léteznek. Az újszülött és a csecsemő számára a szopás, az anyatej nemcsak a táplálás része. A folyamat során szellemi és érzelmi kapcsolatot alakít ki édesanyjával, mely a későbbiekben a másokkal kialakított személyes, érzelmi és szellemi kapcsolatokat is befolyásolja.

Ha egy gyereket kénytelenek vagyunk mesterségesen táplálni, sokkal inkább figyelni kell a kapcsolatépítésre. Ennek egyik legfontosabb lépése a testközelség, az ölelés. A bal karra felvett csecsemő számára a legnagyobb boldogságot tudjuk okozni, hiszen pont úgy hallja a szívverést, mint anno édesanyja hasában.

Egy természetes módon táplált gyerekkel se könnyű...

Valóban. Az ő esetükben is mindent el kell követni annak érdekében, hogy a kapcsolatteremtés, a kommunikáció édesanyjukkal, a család többi tagjával, majd a külvilággal minél egyszerűbb, zökkenőmentesebb, stabilabb legyen.

A fizikai táplálás mellé szellemi és lelki táplálékot is nyújtunk szülőknek, rajtuk keresztül gyermekeiknek a Teamtuning különleges tréningjeivel. Az előadó újszülött kortól életünk végéig tud tanácsot adni lelki és szellemi vonatkozásban. (Magam részéről a leghitelesebb kommunikációs szakértőnek tartom. Ennek okát biztosan megtapasztalod tréningjén.)